Změny u rodinných domů dle nového stavebního zákona

Od 1.7.2024 vstoupil v účinnost nový stavební zákon č. 283/2021 Sb. Co nového přináší a jak se dotkne stavebníků rodinných domů? Čtěte pozorně, ať víte, co vás na cestě za vlastním bydlením nyní čeká.

NĚKTERÉ NOVINKY, KTERÉ ZÁKON PŘINÁŠÍ

Stavební řízení bude pro všechny účastníky probíhat v digitální podobě prostřednictvím Portálu stavebníka – projektová dokumentace bude zpracována elektronicky, opatřena elektronickým razítkem a nahrána na portál stavebníka. Klienti, co staví rodinný dům s námi, od nás dostanou v rámci projektu i jedno vyhotovení v tištěné podobě.

Nový stavební zákon upravuje konkrétní lhůty pro vydání povolení stavby. U rodinných domů (jež patří mezi tzv. jednoduché stavby) bude povolení vydáno do 30 dnů ode dne podání žádosti – uvidíme, co přinese praxe tohoto ambiciózního limitu pro činnost úřadů. Každopádně by mělo dojít ke zrychlení celého povolovacího procesu, který patřil k nejzdlouhavějším v Evropě.

Zavádí se apelační princip při posouzení odvolání proti rozhodnutí stavebního úřadu. Pokud stavební úřad nevyhoví odvolání podanému proti jeho rozhodnutí, posoudí odvolání nadřízený stavební úřad. Spis se už nebude vracet na prvostupňový stavební úřad – tímto odpadne pověstné „předávání si“ agendy mezi různými úřady.

 

PRAKTICKÉ ZMĚNY PRO RODINNÉ DOMY

V segmentu rodinných domů došlo taktéž k mnoha změnám, ty důležité shrnuji níže. Mezi méně důležité patří například změna terminologie z původního „stavební povolení“ na „povolení záměru / stavby“.

 

ROZSAH PROJEKTU PRO POVOLENÍ STAVBY

Nově je obsahem našich projektů, ať už typových či individuálních:

  1. technická zpráva
  2. požárně bezpečnostní řešení
  3. umístění domu na parcele – koordinační situační výkres
  4. projekční napojení domu na inženýrské sítě – součást situačního výkresu
  5. průkaz energetické náročnosti budovy
  6. stavební výkresy – základy, půdorysy, řezy, pohledy, krov, střecha, skladby podlah
  7. statická část – výztuže do překladů, průvlaků, věnců a případně stropu a schodiště

 

Projekty dodáváme v rozsahu pro povolení stavby v podobě elektronické (formát PDF) a jedno vyhotovení ve formě tištěné. Inženýrskou činnost zajišťujeme také - vyřídíme povolení stavby místo Vás.

 

Podívejte se na naše bungalovy a patrové domy a začneme tvořit Vaše vysněné bydlení.

 

PROVÁDĚCÍ PROJEKT NA PROFESE

V souvislosti s účinností nového stavebního zákona je stavebník povinen mít pro realizaci zpracovanou prováděcí dokumentaci. Pro hrubou stavbu ji budete mít zpracovanou již v projektu pro povolení stavby od nás. Následné profese (elektrotechnika, voda, kanalizace, vytápění) si buď můžete zajistit sami u místního projektanta nebo jednoduše nechat zpracovat od nás. Děláme různé stupně prováděcí dokumentace, od méně podrobné (jednodušší na zpracování, levnější, ale méně přesná) až po velmi podrobnou (delší čas potřebný na zpracování, dražší, velmi přesná), takže si každý může zvolit podle své preference a potřeby.

 

ODSTUPOVÉ VZDÁLENOSTI

Odstupové vzdálenosti rodinných domů jsou nově zákonem sjednoceny na minimum 2,0 metru od hranice parcely. Dříve platná podmínka o odstupu oken obytných místností se ruší. Výhodou pro stavebníky je, že získají na pozemku více plochy, kam půjde dům umístit. Nevýhodou je, že se celkově zástavba více zahustí.

 

Pokud chcete dům přímo na míru, umíme též individuální projekty, které plně respektují Vaše požadavky na bydlení a jsou jedinečné.

 

I když výčet změn není konečný, proběhlo jich vskutku hodně. Bude trvat, než si úřady zvyknou na nový postup a než bude vše doladěno. Do konce roku ještě budou navíc některé úřady zpracovávat dokumentaci a žádosti, které obdržely v první polovině roku. Jak to tedy bude s dodržováním zákonných lhůt, to ukáže teprve praxe nadcházejících měsíců.

My jsme již všechny změny do své práce zakomponovaly. Chcete-li stavět s odborníky, kteří sledují aktuální dění a jsou připraveni na nové podmínky, kontaktujte mě na telefonu či emailu níže, rád s Vámi spolupráci domluvím.

 

Za kolektiv společnosti

Jan Černý

Specialista na výběr a výstavbu domů

+420 603 778 656, e-mail: jcerny@futur.cz

Změny u rodinných domů dle nového stavebního zákona

Vybíráte projekt? Plánujete stavbu domu? Poradíme Vám!

Jan Černý

Jan Černý

specialista na výběr a výstavbu domů

+420 603 778 656
jcerny@futur.cz

FUTUR s.r.o.
stavební společnost

Korespondenční adresa
(návštěvy zájemců o stavbu)

Pardubická 39
537 01 Chrudim

Váš prohlížeč (Internet Explorer) je zastaralý.

Již nevydává pro systém Windows žádné aktualizace. Stáhněte si jeden z těchto aktuálních, svobodných a vynikajících prohlížečů: