Dotace na výstavbu rodinného domu

Chcete stavět rodinný dům a zajímá vás, o jakou dotaci můžete žádat? Pasivní dům, zelená střecha, zateplení domu, výměna oken i odvod dešťové vody – na to vše lze dosáhnout. Platí to však pro všechny? Dotační program Nová zelená úsporám přináší 535.000,- Kč každému, kdo postaví pasivní rodinný dům a splní dotační kritéria. Podívejme se společně, jak o dotaci žádat. Informace pro tento článek byly čerpány z oficiálního webu https://novazelenausporam.cz/.

Nová zelená úsporám (dále též jako „NZÚ“) je nejefektivnější a nejdéle trvající dotační program, určený na energetické úspory rodinných a bytových domů. Během prvního programového období, které odstartovalo v roce 2014, z něj byly rozděleny finance v řádu několika miliard korun desítkám tisíc domácností.

Jádrem programu Nová zelená úsporám je snižování energetické náročnosti obytných domů, tedy renovace a výstavba nízkoenergetických rodinných a bytových domů. Stále vyšší důraz je ale kladen na využití obnovitelných zdrojů energie. Základní portfolio podpory doplňují opatření, jejichž cílem je připravit objekty na probíhající změnu klimatu a motivovat veřejnost k realizaci energeticky úsporných opatření.

Oblast podpory je rozdělena na několik segmentů:

Nová Zelená Úsporám Standart - dotace pro všechny majitele domů, kteří chtějí zlepšit své bydlení, případně postavit energeticky úspornou novostavbu

Nová Zelená Úsporám Light - dotace na snadno realizovatelná opatření pro seniory, invalidní důchodce a příjemce příspěvku na bydlení, kteří chtějí snížit své výdaje na energie

Oprav dům po babičce - zálohová dotace pro majitele starších domů, kteří zvažují komplexní rekonstrukci domu s cílem výrazně si snížit výdaje na bydlení

 

Pro naše potřeby se zaměříme na novostavby rodinných domů. Jaké jsou jednotlivé kroky?

 

Krok číslo 1 – Je využití dotace Nová zelená úsporám pro mě vhodné řešení?

Jako první krok je třeba rozhodnout, do jaké třídy energetické náročnosti má váš budoucí dům spadat. Rozdíly mezi nízkoenergetickými a pasivními domy jsme přehledně shrnuli na našem blogu zde:

https://www.futur.cz/clanek/nizkoenergeticke-domy-pasivni-domy-hruba-stavba-izolox-dotace-naklady-uspory-penb

Pro náš případ předpokládejme, že chcete stavět pasivní dům.

Krok číslo 2 – Projekt a průkaz energetické náročnosti budovy

Projektová dokumentace pro pasivní rodinný dům je složitější co do způsobu zpracování a podrobnější z hlediska rozsahu. Projekty pro pasivní domy děláme pro zákazníky typové či individuální.

Krok číslo 3 – Hrubá stavba domu

Po dokončení projektování a vydání stavebního povolení vám postavíme podle zpracovaného projektu celou hrubou stavbu – základy, zdivo IZOLOX, střechu a komín. Nechte realizaci hrubé stavby na odborné firmě - je to důležité kvůli doložitelnosti provedených prací a poskytnutím dlouhodobé záruky.

Krok číslo 4 – Dokončení domu

Nesnažte se ušetřit za každou cenu a věnujte dostatečnou pozornost výběru dodavatele i použitým výrobkům a materiálům. I kvalitní výrobek nemusí vlivem špatné instalace plnit správně svou funkci. Zvolte montážní firmu, která disponuje osvědčením pro vykonávání daných prací. Dům totiž po dokončení prací musí projít Blower Door testem, který ukazuje, jestli a kudy z domu utíká teplo a vzduch. Pokud testem neprojdete, dotaci bohužel nedostanete.

Krok číslo 5 – Administrace dotace

Jsou-li všechny práce úspěšně dokončeny, doložíte jejich realizaci (faktury, dokumenty, fotografie…). Administrace dotace je relativně náročná – ne každý je studijní typ, který rád prochází všeobecné podmínky, legislativní regule apod., proto je možné vyřízení dotace objednat u nás nebo s námi spolupracujících subjektů. Veškeré potřebné dokumenty jsou přehledně shrnuty zde.

Krok číslo 6 – Podání žádosti a výplata dotace

Závěrem vyplníte žádost o dotaci, přidáte veškeré doklady a budete čekat na výsledek. Doložené dokumenty úřad zkontroluje při závěrečném vyhodnocení. V případě nedostatků obdržíte na e-mail výzvu k odstranění nedostatků s případnou stanovenou lhůtou pro doložení. Bude-li vše v pořádku, bude vám po vydání kladného rozhodnutí ministra životního prostředí vyplacena dotace ve výši 535.000,- Kč. Dotace se tedy vyplácí zpětně – po dokončení a doložení všech provedených prací.

 

Stručné shrnutí postupu:

  1. Vyberte, zda chcete vůbec pasivní dům stavět a o dotaci žádat - finanční pomoc je vykoupena většími starostmi při realizaci domu
  2. Nechte dům vyprojektovat autorizovanou společností (osobou) - FUTUR s.r.o. toto splňuje
  3. Nechte si postavit hrubou stavbu od nás podle projektu
  4. Dokončete dostavbu domu podle projektu
  5. Administrativně podejte žádost o dotaci včetně všech dokladů - pokud chcete, umíme administrativu zajistit místo vás
  6. Počkejte na výplatu dotace 535.000,- Kč

Ať se rozhodnete pro pasivní či nízkoenergetický dům, s dotací nebo bez, se vším vám dokážeme poradit. Zavolejte nám nebo napište - kontakty jsou níže.

 

Za kolektiv společnosti

Jan Černý

Specialista na výběr a výstavbu domů

+420 603 778 656, e-mail: jcerny@futur.cz

Dotace na výstavbu rodinného domu

Vybíráte projekt? Plánujete stavbu domu? Poradíme Vám!

Jan Černý

Jan Černý

specialista na výběr a výstavbu domů

+420 603 778 656
jcerny@futur.cz

FUTUR s.r.o.
stavební společnost

Korespondenční adresa
(návštěvy zájemců o stavbu)

Pardubická 39
537 01 Chrudim

Váš prohlížeč (Internet Explorer) je zastaralý.

Již nevydává pro systém Windows žádné aktualizace. Stáhněte si jeden z těchto aktuálních, svobodných a vynikajících prohlížečů: