Zásadní rozdíl mezi dřevostavbou a zdivem IZOLOX

Ač se to na první pohled nemusí jevit jako zřejmé (jelikož u obou systémů hraje velkou roli dřevo), rozdíl mezi dřevostavbami a zdivem IZOLOX je zásadní. Pojďme se na něj společně podrobněji podívat a zodpovědět tak obsáhleji častý dotaz zájemců o stavbu rodinného domu.

Dřevostavba se jmenuje „dřevostavba“ pouze proto, že nosná konstrukce je ze dřeva. Dřevěná kostra je následně nejčastěji oboustranně opláštěna sádrovláknitými deskami fermacell nebo deskami OSB a vyplněná tepelnou izolací podle typu skladby konstrukce obvodové zdi. Sádrovláknité desky fermacell se skládají ze sádry a papírových vláken, která se získávají recyklací papíru. POZOR, nejedná se tedy o desky na bázi dřeva!

Výhodou dřevostaveb je dobrá tepelná izolace a rychlá výstavba v případě prefabrikovaných staveb, velkou nevýhodou je nízká tepelná akumulace, což je fyzikální jev, který nastane, když má stěna malou objemovou hmotnost, jinými slovy: není kam by se tepelná energie nastřádala. Co si pod tím představit? Když v dřevostavbě zatopíte, je tam brzy teplo, ale jakmile přestanete topit, je tam brzy zima. V létě to funguje tak, že teplo snadno prostoupí skrz obvodovou stěnu a v létě se dřevostavba brzy přehřeje a uvnitř je vysoká teplota podobná té venkovní. Komfort bydlení je tedy v tomto ohledu nižší.

 

Zdivo IZOLOX je naproti tomu vlastně ztracené bednění na bázi dřevocementových desek s tepelnou izolací, která je již integrována v obvodových zdech, a betonovou výplní. Ztracené proto, že zůstává součástí konstrukce stěn. Dřevocementové desky jsou z 89 % ze dřeva, takže jste obklopeni dřevem, které zajišťuje příjemné a ekologické prostředí pro bydlení. Nosným prvkem je v případě zdiva IZOLOX beton, který je uzavřen mezi deskami (není tedy vidět) a má protipožární a akumulační funkci. Jak jsme si již psali výše, díky hmotě betonu teplo těžko a dlouho prostupuje skrz obvodovou stěnu, takže v zimě dlouho stěny vychládají a v létě nepustí dovnitř teplo zvenku (drží teplotu vnitřního prostředí), takže v domě je i bez klimatizace velmi příjemné klima.

Když to vše shrneme, zdivo IZOLOX má oproti dřevostavbě vyšší tepelnou akumulaci, díky čemuž se v domech od nás velmi příjemně bydlí. Podívejte se do našeho katalogu bungalovů a patrových domů a vyberte si i Vy vysněný dům.

 

Máte-li dotazy, podívejte se do naší sekce poradce s výběrem domu nebo zavolejte našemu specialistovi na číslo +420 603 778 656.

Zásadní rozdíl mezi dřevostavbou a zdivem IZOLOX

Vybíráte projekt? Plánujete stavbu domu? Poradíme Vám!

Jan Černý

Jan Černý

specialista na výběr a výstavbu domů

+420 603 778 656
jcerny@futur.cz

FUTUR s.r.o.
stavební společnost

Korespondenční adresa
(návštěvy zájemců o stavbu)

Pardubická 39
537 01 Chrudim

Váš prohlížeč (Internet Explorer) je zastaralý.

Již nevydává pro systém Windows žádné aktualizace. Stáhněte si jeden z těchto aktuálních, svobodných a vynikajících prohlížečů: