Snížení DPH a další novinky pro rok 2024

V posledních letech došlo k výraznému navýšení cen stavebních materiálů a úrokových sazeb hypoték, byla to těžká zkouška pro mnoho z nás. Stavebníkům se ale blýská na lepší časy: snížení DPH, změna stavebního zákona a s tím související zjednodušení povolovacího procesu, očekávané snížení úrokových sazeb hypoték - to vše je v plánu pro rok 2024. Níže nastíníme zásadní změny pro stavebníky rodinných domů.

SNÍŽENÍ DPH

Od 1.1.2024 bude snížena daň z přidané hodnoty (DPH) pro rodinné domy ze stávajících 15 % na nových 12 %. Pokles v řádu jednotek procent znamená pro běžnou hrubou stavbu v hodnotě 2 milionů Kč úsporu na dani ve výši 50.000,- Kč. O snížení není třeba žádat, je automatické a platí pro všechny rodinné domy.

NOVÝ STAVEBNÍ ZÁKON

Během roku 2024 by měla proběhnout změna ve stavebním zákoně a s tím související zjednodušení a zkrácení procesu povolení stavby. Více informací na https://www.irozhlas.cz/zpravy-domov/stavebni-povoleni-stavba-bartos-digitalizace_2312132005_mst

SNÍŽENÍ ÚROKOVÝCH SAZEB

Český národní banka doposud drží úrokové sazby na stejné úrovni jako ve druhé polovině roku 2023, dle expertů na finance se během jara 2024 očekává jejich snížení o jednotky procentních bodů.

 

Všechny výše uvedené změny jsou pro stavebníky vítaným zlevněním celkové stavby domu, stavební firmy zase ocení rychlejší povolovací proces při plánování výrobních a montážních kapacit. 

Podívejte se na naše bungalovy nebo patrové domy a začněte cestu k vysněnému bydlení s námi.

Ať je rok 2024 úspěšnější než ten současný.

Přejeme všem hodně zdraví, štěstí a v novém roce jen to dobré

Za kolektiv společnosti

Mgr. Jan Černý
Specialista na výběr a výstavbu domů
tel.: 603 778 656
e-mail: jcerny@futur.cz
Snížení DPH a další novinky pro rok 2024

Vybíráte projekt? Plánujete stavbu domu? Poradíme Vám!

Jan Černý

Jan Černý

specialista na výběr a výstavbu domů

+420 603 778 656
jcerny@futur.cz

FUTUR s.r.o.
stavební společnost

Korespondenční adresa
(návštěvy zájemců o stavbu)

Pardubická 39
537 01 Chrudim

Váš prohlížeč (Internet Explorer) je zastaralý.

Již nevydává pro systém Windows žádné aktualizace. Stáhněte si jeden z těchto aktuálních, svobodných a vynikajících prohlížečů: