Omítání systému IZOLOX

Jak se omítá systém IZOLOX? Je to složité? Následující řádky by Vám měly dát jednoduché vysvětlení, že to je snadné. Na systém IZOLOX lze totiž použít sádrové i vápenocementové omítky, a lze je aplikovat strojně i ručně. Přesnou recepturu vám rádi poskytneme.

Jak fungují omítky?

Princip je u všech omítek na dřevocement stejný: dřevocementová deska se natře penetračním nátěrem (omítkáři tomu říkají „spojovací můstek“), následně se nahází nebo nastříká jádro, do kterého se zatlačí výztužná sklotextitová mřížka s oky 10x10 mm. Po zaschnutí se aplikuje druhá vrstva omítky, která se zahladí ocelovými hladítky. Sklotextitová mřížka má za úkol podchytit případná tangenciální napětí, aby omítka nepraskala, a proto má malou průtažnost (tj. má velkou pevnost). POZOR - neplést si s perlinkou na pórobetony s oky 2x2 mm, která se aplikuje do lepidla – ta naopak má vekou průtažnost, ale plní zcela jinou funkci!

IZOLOX je materiál na bázi dřevocementových desek s tepelnou izolací, na vnější straně je tedy dřevocementová deska. Ta není hladká jako např. OSB deska nebo dřevotříska, ale pórovitá a hrubá, takže tvoří skvělý a pevný podklad pro omítku, která na ní skvěle drží. Desky IZOLOX lze tedy omítat jednoduše a bez obav podobně jako např. cihly. Rozdíl je jen ve složení omítky. Cihla má velkou nasákavost, deska IZOLOX naopak poměrně malou. Tomu odpovídá i složení omítkových směsí. U IZOLOXu jsou omítky „lehčí“ v tom smyslu, že na vzduchu rychleji vysychají. Receptury a postup omítání byl vyzkoušený ve výrobním závodě, kde byly aplikovány různé omítkové směsi.

Principiálně je možné si zvolit omítku podle materiálu buď klasickou (tj. vápenocementovou) nebo sádrovou. Co do způsobu nanášení se dají aplikovat omítky ručně házené i strojně stříkané.

 

Na každý typ omítky je vyzkoušená receptura a omítky zakoupíte pytlované v pobočkách stavebnin. Poslední dobou se hodně využívají sádrové stříkané omítky, které mohou mít buď zcela hladký povrch (jako např. sádrokarton) nebo povrch podobný jako klasické štukové omítky.

 

Lze místo vnějších omítek dům dodatečně zateplit polystyrenem?

Ano. Na fasádu doporučujeme zhotovit klasický zateplovací systém s 5 cm polystyrenem, perlinkou a lepidlem. Není to z důvodu dalšího zateplení (obvodová stěna má sama o sobě skvělou tepelnou izolaci), ale spíše z praktických důvodů – firem, které umějí klasické zateplení je totiž výrazně více než těch, které se zabývají vnějšími omítkami, máte tedy možnost oslovit více firem a získat lepší cenu či urychlit termín dodání. Detail soklu je standardně řešen jako zpětný spoj pro fasádní omítku se zateplením.

Omítat lze bez potíží všechny typy domů - bungalovypatrové domy nejen z našeho katalogu.

Recepturu na omítky dáváme standartně každému našemu zákazníkovi.

Máte-li dotazy, pište na jcerny@futur.cz nebo volejte 603 778 656, rádi vše zodpovíme

Omítání systému IZOLOX

Vybíráte projekt? Plánujete stavbu domu? Poradíme Vám!

Jan Černý

Jan Černý

specialista na výběr a výstavbu domů

+420 603 778 656
jcerny@futur.cz

FUTUR s.r.o.
stavební společnost

Korespondenční adresa
(návštěvy zájemců o stavbu)

Pardubická 39
537 01 Chrudim

Váš prohlížeč (Internet Explorer) je zastaralý.

Již nevydává pro systém Windows žádné aktualizace. Stáhněte si jeden z těchto aktuálních, svobodných a vynikajících prohlížečů: