Nízkoenergetické vs. pasivní domy

Často se setkáváme s požadavky klientů na výstavbu pasivního rodinného domu. Pasivní domy jsou moderní, jsou trendem posledních let. Jak je to se stavební a finanční náročností pasivního domu? Lze na něj získat dotaci? A vyplatí se vůbec pasivní dům nebo stačí „obyčejný“ nízkoenergetický? S těmito dotazy za námi klienti chodí a my rádi vše vysvětlíme jim i vám ostatním.

Co je pasivní dům?


Podle Wikipedie „pasivní dům je stavba, která splňuje dobrovolná, ale přísná kritéria energetických úspor při provozu domu. Koncepce pasivního domu není architektonický styl nebo stavební systém, ale dílčí kapitola při navrhování a projektování novostaveb nebo rekonstrukcí.“

Co je to nízkoenergetický dům?


Podle Wikipedie „nízkoenergetický dům je běžná stavba, která má spotřebu energie na vytápění v rozmezí 15-50 kWh/m² za rok. Dosahuje se toho kvalitním návrhem a provedením stavebních postupů především bez tepelných mostů.“ Izolační schopnosti nízkoenergetických domů jsou dimenzovány podle doporučených hodnot normy ČSN 73 0540 Tepelná ochrana budov. Cirkulace vzduchu může být i řízená a využívat případně rekuperaci tepla.

Čím se liší pasivní dům od nízkoenergetického?

Především použitými technologiemi, hlavně povinnou rekuperací (nucenou výměnou vzduchu) a tloušťkou tepelných izolací. Pasivní dům má přísnější měřítka na hodnotící kritéria a je potřeba věnovat velkou pozornost detailům. U pasivního domu je velice důležitou vlastností také neprůvzdušnost pláště budovy. Neprůvzdušnost (vzduchotěsnost) je důležitým parametrem pro snížení tepelných ztrát a zajištění funkčnosti nuceného větrání a v praxi je ověřována experimentálně Blower Door testem. Z toho plyne, že náklady na výstavbu pasivního domu jsou cca o 20 % vyšší než na běžný nízkoenergetický dům. Zvýšení je dáno především novými technologiemi (rekuperační jednotka, vzduchotěsnost budovy, větší tloušťky tepelných izolací v podlaze a ve střeše) a výrazně vyššími požadavky na řemeslnou preciznost, než jaká je obvyklá v našich podmínkách. Zdivo IZOLOX splňuje parametry jak pro nízkoenergetický, tak i pasivní dům.

Je možné čerpat dotaci na pasivní dům?

Na pasivní domy je možno čerpat dotaci při splnění podmínek v programu Nová zelená úsporám ve výši až 535.000,- Kč. Více informací na https://novazelenausporam.cz/rodinne-domy-standard/

Jaké domy staví společnost FUTUR?


Již více než 25 let stavíme běžně nízkoenergetické domy spadající v průkazu energetické náročnosti do kategorie „B - velmi úsporné“. Umíme též vyprojektovat a postavit pasivní domy ze zdiva IZOLOX, tj. energetická třída „A – mimořádně úsporné“. Podívejte se na naše bungalovy nebo patrové domy a začněte cestu k pasivnímu či nízkoenergetickému bydlení s námi.

Závěrem je vhodné říci, že při volbě standartu, v němž bude dům stavěn, je třeba vzít v potaz finanční i řemeslnou náročnost provedení pasivního domu. Většina našich klientů proto volí variantu nízkoenergetického domu, jež díky kombinaci vynikajících tepelně izolačních vlastností s jednodušší následnou řemeslnou prací tvoří ideální kombinaci pro většinu z nich.

Zdivo IZOLOX vyhovuje i přísným parametrům pasivních domů, proto se neváhejte s dotazy na nás obrátit.

Za kolektiv společnosti

Jan Černý

Specialista na výběr a výstavbu domů

+420 603 778 656, e-mail: jcerny@futur.cz

Nízkoenergetické vs. pasivní domy

Vybíráte projekt? Plánujete stavbu domu? Poradíme Vám!

Jan Černý

Jan Černý

specialista na výběr a výstavbu domů

+420 603 778 656
jcerny@futur.cz

FUTUR s.r.o.
stavební společnost

Korespondenční adresa
(návštěvy zájemců o stavbu)

Pardubická 39
537 01 Chrudim

Váš prohlížeč (Internet Explorer) je zastaralý.

Již nevydává pro systém Windows žádné aktualizace. Stáhněte si jeden z těchto aktuálních, svobodných a vynikajících prohlížečů: