Komín - opomíjená součást hrubé stavby

Je komín nadstandartní vybavení zlepšující komfort bydlení nebo nutnost z hlediska energetické náročnosti stavby? Na tento důležitý prvek hrubé stavby rodinného domu se často zapomíná nebo mu není věnována příliš velká pozornost. Komín je však pro dům velmi důležitý. Pojďme společně zjistit, jaké jsou podmínky pro výstavbu komínů, které stavíme již mnoho let po celé republice, a v čem hraje přítomnost komínu v domě zásadní roli.

Komín je součástí dodávky hrubé stavby od naší společnosti, realizaci komínů se věnujeme již více než 5 let – více informací o montáži včetně technických detailů a fotografií komínů naleznete zde.

Minulost a současnost

Spousta z nás si pamatuje z dětství příjemné posezení u babičky a dědy na chalupě, kde v krbu praskalo dřevo a vládla klidná, uvolněná atmosféra. I v dnešní moderní době lidé stále tento stav vyhledávají a chtějí do svých domovů pověstné „teplo rodinného krbu“ zavést také. O přítomnosti komínů a krbů (případně krbových kamen) v rodinných domech však často nerozhoduje sám stavebník, ale kritéria výpočtu průkazu energetické náročnosti budovy. Ptáte se, jak je to možné? Pojďme tedy celou věc rozklíčovat.

Komín a jeho vliv na PENB

Každý nově stavěný rodinný dům musí splňovat mnoho energetických kritérií, která se neustále zpřísňují. Požadavky na minimalizaci tepelných ztrát budovy, tedy nejen dobré izolace zdiva, ale i podlah, stropů či celého podkroví, jsou charakterizovány takzvaným Průkazem energetické náročnosti budovy (PENB). Je to podrobný a složitý výpočet, kde je mnoho proměnných a každý parametr vychází z konkrétního domu, jeho polohy, orientace na světové strany, způsobu vytápění atd. Jedním z pěti hodnotících kritérií v PENB je primární energie z neobnovitelných zdrojů. Ačkoli v domě plánujete vytápění plynovým kotlem nebo tepelným čerpadlem, může se stát, že ve výpočtu PENB nevyjde dům jako dostatečně úsporný, proto je potřeba jej „vylepšit“.

Možností je několik: přidání fotovoltaiky, rekuperace, solárního ohřevu či alternativního zdroje tepla.

Právě krbová kamna či krb (buď jako samostatné topidlo nad rámec hlavního topení nebo s teplovodním výměníkem s napojením do systému celého topení) jsou nejčastější první volbou stavebníků, jak požadovaného stavu energetické úspornosti dosáhnout. Současně pro praktické bydlení je výhodné, že když dojde k výpadku elektřiny (tepelné čerpadlo i plynový kotel ke svému chodu elektřinu potřebují), dá se v domě jednoduše udržet teplo – zdivo IZOLOX díky výborné tepelné akumulaci udrží teplo v sobě desítky hodin, a vám tak bude teplo po celou dobu, než elektřinu opět zprovozní.

Precizně udělaný komín s krbem nádherně zkrášlí interiér domu, navíc praskání dřeva a pohled do krbových kamen na plameny hořícího dřeva fascinuje nejen děti, ale i dospělé každého věku. Ať vám oheň rodinné pohody dobře hoří nejen v našich bungalovech nebo patrových domech

Za kolektiv společnosti

Jan Černý

Specialista na výběr a výstavbu domů

+420 603 778 656, e-mail: jcerny@futur.cz

Komín - opomíjená součást hrubé stavby

Fotogalerie

Vybíráte projekt? Plánujete stavbu domu? Poradíme Vám!

Jan Černý

Jan Černý

specialista na výběr a výstavbu domů

+420 603 778 656
jcerny@futur.cz

FUTUR s.r.o.
stavební společnost

Korespondenční adresa
(návštěvy zájemců o stavbu)

Pardubická 39
537 01 Chrudim

Váš prohlížeč (Internet Explorer) je zastaralý.

Již nevydává pro systém Windows žádné aktualizace. Stáhněte si jeden z těchto aktuálních, svobodných a vynikajících prohlížečů: